Regim alimentar pentru diabetul zaharat

Regim alimentar pentru diabetul zaharat

Diabetul zaharat complicat cu nefropatie diabetica
- este importanta reducerea proteinelor din alimentatie, cantitatea lorfiind stabilita de medic pe baza valorilor ureei sangvine si urinare. Candaceste valori sunt crescute este necesara o reducere mai importanta aratiei proteice;
- regimul unui astfel de bolnav va fi hipercaloric, hipoproteic,normolipidic si normo sau hiperglucidic (in limitele tolerantei laglucide si doar la indicatiile medicului terapeut);
- se impune reducerea consumului de sare.

Alimentele permise
- carnea si pestele;
- laptele si derivatele sale (branza de vaci, casul, urda, iaurtul);
- oua, cu moderatie, in limita proteinelor permise;
- grasimile sub forma de unt fara sare, smantana, frisca, ulei,margarina;
- paine alba fara sare;
- fainoasele (orez, gris, fidea, in general preparate fara ou);
- legumele si fructele vor fi consumate cat mai mult crude, fierte saucoapte, sub forma de salate, soteuri sucuri sau compoturi.

Model de regim in diabetul cu nefropatie diabetica
Dimineata: lapte (200g) cu zaharina, paine alba fara sare, unt;
Ora 11: cartofi copti(100g), iaurt(50g);
Ora 14: bors de legume, risotto(orez 200g), branza desarata(50g) cu sosde rosii si salata de sfecla(100g), mere(100g), paine(60g);
Ora 17: salata de fructe(100g), frisca(25g);
Ora 21: cartofi gratinati(100g) cu branza desarata(50g), sos desmantana(25g), salata verde si de morcovi cruzi(100g), spuma defructe(100g), paine(40g).

Total: calorii - 2098
proteine - 64g
glucide - 223g
lipide - 105g

Diabetul zaharat si obezitatea
- regimul va fi hipocaloric (in functie de gradul obezitatii), hipolipidic, hipoglucidic si de obicei normoproteic;
- prescrierea dietei va fi facuta doar de catre medicul specialist, pe baza valorilor glicemiei, colesterolemiei, proteinemiei.

Alimente recomandate
- laptele smantanit, iaurtul degresat, branza de vaci slaba, urda;
- carnea slaba de vaca, vital, pui;
- pestele slab;
- albusul de ou;
- legumele preparate ca salate, soteuri, pireuri: rosii, ardei, castraveti, ridichi, andive, dovlecei, fasole verde;
- fructele,in general in stare cruda, coapte, sub forma de sucuri sau compoturi cu zaharina;
- grasimile se dau doar limitat, sub forma de ulei vegetal adaugat la salate sau diverse preparate sau sub forma de smantana;
- sarea e permisa doar in cantitate limitata.

Alimente interzise
- laptele integral, iaurtul gras, branzeturile fermentate, branza de vaci grasa, frisca, smantana, untul;
- carnurile grase, pestele gras, conservele de carne si de peste de orice fel, mezelurile;
- galbenusul de ou, ouale prajite, maioneza, sosurile preparate cu galbenus si grasime multa;
- painea (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica), fainoasele;
- leguminoasele uscate (fasole uscata, mazare boabe);
- cartofii (peste cantitatea stabilita in ratia glucidica);
- stafidele, curmalele, smochinele, bananele, strugurii, nucile si alunele;
- sosurile preparate cu faina sau grasime;
- dulciurile concentrate, prajiturile si diversele aluaturi.

diabet, regim, zaharat, hiperglicidic, glicemiei

sursa: http://www.eva.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu